Zijn beren gevaarlijk? Veilig in Bear Country

Beren gevaarlijk Kodiak Beer

Zijn beren gevaarlijk? Het is een logische vraag, net zoals het logisch is dat je bang bent om een beer tegen te komen als je een heerlijke wandeling gaat maken. Dat is een natuurlijke reactie. De realiteit is echter dat de meeste ontmoetingen met beren zelden leiden tot agressie en een aanval door een beer is nog zeldzamer. Realiseer je dat beren het contact met mensen liever vermijden. Vergeet niet dat ze waarschijnlijk net zo bang zijn voor jou als jij voor hen.

Kom je een beer tegen? Blijf alert en volg deze eenvoudige richtlijnen als je in ‘Bear Country’ bent.

Zijn beren gevaarlijk?

De beste manier om een ontmoeting met een beer te voorkomen, is natuurlijk om op je hotelkamer te blijven, maar zonder gekheid…je wilt natuurlijk wel wat van de schitterende natuur zien. Of beren gevaarlijk zijn? Sta erbij stil dat beren er alles aan doen om contact met mensen te voorkomen. De meeste mensen weten het niet eens dat ze in de buurt zijn geweest van een beer.

Om ongewenste ontmoetingen te voorkomen, zorg dan dat je een gebied met beren niet alleen betreedt. Wandel liever in een groepje, of liever nog in een flinke groep en maak lawaai door luid te praten of te zingen. En zet niet een lekker muziekje op over je oordopjes, want dan is je aandacht voor de omgeving weg en dat kan levensgevaarlijk zijn in bear country!

Beren gevaarlijk: doe dit als je ze tegenkomt

Blijf kalm en bereid je voor door je bear spray te pakken. Wanneer je in een groep bent, blijf dan bij elkaar, want dan lijk je groter en meer intimiderend.

Kijk of je te maken hebt met een grizzlybeer of zwarte beer, aangezien deze zich anders gedragen in een dergelijke situatie. Weet je al hoe je een grizzly van een zwarte beer onderscheidt?

Inventariseer of er eventueel kleintjes aanwezig zijn. Die zal de beer natuurlijk verdedigen, of een dierlijk karkas of andere voedselbron, dat kan ook.

Als je een beer ziet op afstand, respecteer zijn persoonlijke ruimte. Benader hem ook niet dichter voor je vakantiefoto. Draai je om zonder hem uit het oog te verliezen en verlaat het terrein op de manier waarop je bent gekomen.

Wanneer de ontmoeting van zeer nabij is, loop achteruit en verlies vooral geen oogcontact, praat luid tegen de beer en houd hem vooral in de gaten. Ga in ieder geval NOOIT rennen! Als de beer je aanvalt, realiseer je dat je sneller moet zijn dan Usain Bolt. Beren kunnen wel 40 kilometer per uur halen.

Als je per ongeluk een beer hebt ingesloten op een campground of iets dergelijks, zorg dan dat de beer een goede vluchtweg heeft en niet langs jou hoeft. Blijf rechtop staan en kijk hem recht aan, maar probeer hem nooit te verjagen, dus laat hem zelf vertrekken.

Hoe handel je als de beer zich agressief gedraagt?

Wanneer een beer zich bedreigd voelt, kan deze zich agressief gedragen om zich te verdedigen tegen de vermeende bedreiging. Dit is vaak het geval bij een moederbeer met cubs, een beer die zijn voedselbron verdedigt of bij een onverwachte ontmoeting. Hoe dichter je bij de beer bent, hoe defensiever deze zich zal gedragen. Het kan dat hij met zijn kaken klapt of op de grond stampt met zijn voorpoot, of blaast en briest. Vaak zijn deze signalen een ‘blufaanval’ om jou te verjagen.

In deze situatie wil de beer echt niet vechten, maar probeert het ‘met een sisser af te laten lopen’. In zo’n geval hou je je bear spray bij de hand, spreek de beer geruststellend toe en loopt rustig achteruit. Houd hierbij oogcontact met de beer.

Een defensieve reactie die echt leidt tot fysiek contact, heeft vrijwel altijd betrekking op grizzlyberen. Een fysieke aanval van een zwarte beer komt zelden voor en komt vrijwel uitsluitend voor wanneer een moederbeer haar welpen beschermt.

Als een beer zich agressief gedraagt en de intentie vertoont contact te maken, zorg dan dat je wanneer de beer aanvalt, de bear spray gebruikt. Richt het spuitstuk net boven het hoofd van de beer zodat de spray in de ogen, neus en keel van de beer valt. Wanneer de beer nog een aantal meter bij je vandaan is, spuit dan een grote wolk spray de lucht in. Dat moet genoeg zijn om de beer te ontmoedigen en je uit de voeten te maken. In dit blog geven we je tips over het gebruik van bear spray.

Verdediging zonder bear spray

De enige gelegenheden waarop beren gevaarlijk zullen zijn is wanneer je te maken hebt met een moedergrizzly met kleintjes en je bent niet in staat je te verdedigen met bear spray, val ‘dood’ op je buik en bescherm je nek en achterhoofd. Houd hierbij je benen en ellebogen zo breed mogelijk, zodat de beer je niet kan omrollen.

Als de aanval stopt, blijf wachten tot je zeker weet dat de beer uit de omgeving is, zelfs als dat meer dan een half uur duurt.

Als de beer je aanvalt is er geen andere optie dan terug te vechten. Probeer te beer te raken in het gezicht, op de ogen en de neus, indien mogelijk met een tak of steen.

Hoe deal je met een agressieve beer?

Soms kan een beer je uitdagen, zonder dan er aanleiding voor is, gewoon om je te testen. Stel je hierbij agressief op. Kijk hem recht in de ogen en maak duidelijk dat je zal vechten als hij je aanvalt. Schreeuw en maak je zo groot en indrukwekkend mogelijk! Stamp (net als Plop) met je voeten en maak een stap of twee in de richting van de beer. Dreig de beer met een tak of paal, net wat handig is. Valt hij aan, vecht dan als een malle.

Veelgestelde vragen

Is een bruine beer gevaarlijk?

Ja, een bruine beer kan zeker heel gevaarlijk zijn, vooral als je te dicht bij komt, de beer verrast met je aanwezigheid of onverwachte bewegingen, zijn voedselbron bedreigt, of een moederbeer met haar welpen benadert. Bruine beren kunnen agressief reageren als ze zich bedreigd voelen. Enkele richtlijnen met betrekking tot de veiligheid, zijn:

Houd afstand: Benader een bruine beer nooit en houd minstens 50 meter afstand als je er een ziet.

Maak lawaai: Praat luid en maak voldoende geluid, zodat een beer je hoort aankomen. Net zo min als jij, heeft een bruine beer zin in een confrontatie. Mocht je een beer tegenkomen, dan zal deze minder snel schrikken van je aanwezigheid.

Draag berenbellen: In Canada kun je in elke outdoor winkel en in veel visitor centers bear bells kopen. Het gerinkel van de belletjes zorgt dat je eventueel aanwezige beren op de hoogte stelt van je aanwezigheid en hiermee voorkom je dat ze van je schrikken.

Wandel in groepen: Als je wandelt of buitenactiviteiten onderneemt in een berengebied, doe dat bij voorkeur in een gezelschap. Beren zijn minder geneigd om aan te vallen als je in een grotere groep bent.

Bewaar voedsel goed: Bewaar voedsel op de juiste manier. Gebruik afsluitbare luchtdichte potten en bakken om voedsel en afval op te bergen. Hiermee voorkom je dat je beren aantrekt naar kampeerplekken of picknickplaatsen.

Herken het gedrag: Lees over het gedrag van beren en bekijk instructies van specialisten. Zo ben je beter in staat de tekenen van stress of ongemak bij een bruine beer te herkennen. Als een beer blaast, gromt, of zich opmaakt voor een aanval, is het belangrijk om langzaam achteruit te lopen en het dier niet recht aan te kijken, maar hou hem altijd in de gaten

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies